Predprozorske podžbukne i nadžbukne rolete

Vanjske rolete su najrašireniji proizvod među svim roletama, jer omogućuju neovisnu ugradnju na sve vrste objekata. Prikladne su i za novogradnju kao i kod obnove starijih objekata. Ugradnju tih roleta nije potrebno planirati unaprijed, jer se iste ugrađuju nakon završene fasade. Budući da su rolete vidljive s fasadom i stolarijom u različitim kombinacijama boja, još dodatno uljepšavaju vanjski izgled kuće.

Predprozorske podžbukne rolete se ugrađuju na objekt nakon ugradnje prozora i prije izrade fasade, zbog toga je taj tip prikladniji za novogradnje, budući da je potrebno već prethodno planiranje. Ukoliko ne želimo da nam roleta ne seže u svijetli dio prozora, važno je da imamo mogućnost roletu dignuti iznad prozora, a to riješimo tako da prethodno napravimo zub u prozorski nadvoj ili ugradimo prozor usporedno s vanjskim dijelom zida.  

Predprozorska podžbukna roleta je prekrivena fasadom, tako da se sa strane ista ne (odnosno zanemarivo malo) vidi. To znači da je idealno rješenje za slučajeve kad s njima ne želimo bitno utjecati na vanjski izgled objekta.